Hilma - säkrad plats i WC

  • 25 mar 2021

I helgen stod det klart att klubbens Hilma Lövblom tog tredjeplatsen i den totala storslalomcupen i Europacupen. En fantastisk prestation som ger henne egen startplats i Världscupen nästa säsong. TSLKs webbredaktion får en pratstund med Hilma då hon mellanlandar hemma hos föräldrarna i Täby.

Grattis Hilma till en fantastisk säsong! Hur känns det?

Jag hade aldrig kunnat förutse att det skulle kunna gå så bra den här säsongen. Det har varit sjukt kul. Vi är ett starkt landslag som pushar varandra. Vi tränar hårt, hjälper varandra och har väldigt kul.

Den svenska damgruppen i Europacupen har imponerat stort i år. Förutom Hilma så tog Sara Rask från Sollentuna SLK tredjeplatsen i totala slalomcupen. Laget vann nationernas slalomcup, kom femma i storslalomcupen och fyra i den totala nationscupen. Hilma har varit med i landslaget sedan andra året på gymnasiet. Hon gick ut gymnasiet förra sommaren och har nu kunnat fokusera mer på skidåkningen.

Hela svenska laget vid finaltävlingarna i Europacupen.

 

I år tog du ett rejält kliv framåt i Europacupen. Kan du berätta lite om hur din säsong varit?

Det har gått mycket bättre än mina förväntningar, särskilt i storslalom. Innan hade jag inte varit i närheten av pallen i Europacupen. Min bästa placering i Europacupen var elfte plats. I år tog jag en tredjeplats på andra tävlingen.

Hilma ledde storslalomcupen under en period och fick köra två tävlingar med gul ledarväst. Foto: Bildbyrån

 

Jag har också fått testa på att köra i Världscupen. Jag har startat i fyra tävlingar, men en ställdes in efter första åket. Jag hade några mellantider som var bra. Kom på 32:e plats i en tävling, två tiondelar från att kvala. Det räckte inte den gången, men det känns som att det är inom räckhåll.

Hilma menar att en styrka är att hela träningsgruppen är så bra.

Det är bra fart i svenska gruppen och vi är jämna, men i höstas visste vi inte hur vi låg till jämfört med andra åkare. Sen har det varit någon i gruppen högt upp i nästan varje tävling. Det är roligt att träna med dem som åker bäst. Och det är kul när det går bra för alla.

Med tredjeplatsen i Europacupens storslalomcup så har du en egen plats i storslalom i Världscupen nästa år. Hur tänker du inför det?

Det är motiverande och tryggt att ha en egen plats, och inte ta upp någon annans plats om jag kör. Men jag vill inte åka Världscupen bara för att åka. Jag vill vara så snabb så jag har något där att göra.

Hur har coronan påverkat tävlandet?

Det har ju varit lite speciellt. Vi har kunnat köra på, men tävlingar har blivit inställda och flyttade. Nere i Europa har allt varit nedstängt och det har inte varit många människor i backarna, varken under träning eller tävling. Det har prestationsmässigt varit ganska skönt. Men det har varit lite struligare med resandet. Jag har legat ute mycket och bara varit hemma i Sverige totalt tre veckor under hela säsongen. Jag har levt i resväskan.  

Du har under åren dragits med en del skador. Är du fri från dem nu?

Jag har haft en del strul med ryggen. Började få problem i slutet av tvåan i gymnasiet. I trean var det som värst. Förra året fungerade ryggen, men jag kunde inte alltid ta lika många åk som de andra utan behövde ta hand om mig. I år känner jag mig mycket helare. Det är jätteskönt. Allt bara funkar, det är inget som begränsar mig nu. Jag kanske alltid måste ta hand om ryggen, men nu har jag inga problem när jag åker.

På självaste Alla hjärtans dag slog Hilma till med sin första vinst i Europacupen på storslalomtävlingen i Berchtesgaden, Tyskland. 

 

Europacupen hade final i helgen. Är säsongen slut nu?

Europacupsäsongen är slut. Men jag åker till Åre lite senare idag (tisdag) för SM. Vi kör Super-G på torsdag, storslalom på fredag och SL på söndag. Sen tänkte jag köra några FIS-tävlingar i Sverige i vår. Jag ska också ta tag i min slalom. Det har gått bra på träning, men jag har inte lyckats så bra på tävling. Jag tog mina första poäng i slalom i Europacupen i söndags med en 15:e plats. Jag hoppas att jag kan köra mer slalom nästa år.

Blir det sommarlov sedan?

Ja, ett litet sommaruppehåll blir det med bara fysträning. Men sen kör vi igång igen i augusti. Jag har också några kurser kvar från gymnasiet som jag vill bli klar med.

Hur ser ditt mål för nästa säsong ut?

Målet är definitivt att ta Världscuppoäng i storslalom. Det känns som ett högst ställt mål att sikta mot. Sen vill jag etablera mig i slalom i Europacupen. Det har gått bra på träning, nu ska jag fokusera på att få till det på tävlingarna också.

Hur orkar du hålla så hög nivå under så många år?

Man måste verkligen tycka om resan. Än så länge tycker jag det är kul att vara iväg och träna och tävla. Jag tror inte att det hade varit ett alternativ för mig att gå vanligt gymnasium och leva ett ”vanligt liv”.  Jag tycker verkligen om det här livet – att resa runt, vara borta och tävla – även om det är mycket slit ibland. Jag känner mig lyckligt lottad.

Har du några tips att ge till dina yngre klubbkamrater som drömmer om ett liv som skidåkare?

Man ska göra det man tror på. Våga göra sin grej. Och se till att njuta.

Hilma på träningsläger i Storklinten.

 

Det är tre år sedan jag intervjuade dig när du gick andra året på skidgymnasiet i Järpen och du precis blivit uttagen till landslaget. Då sa du att just nu känns allting möjligt. Har du samma känsla idag?

Ja, det känns fortfarande som att allt går åt rätt håll. Jag har tagit ett kliv framåt varje säsong. I höstas hade jag inte kunnat tro att jag skulle befinna mig där jag är idag.

Tack Hilma för att jag fick låna lite tid av dig. Vi i klubben är så glada att få följa din väg mot världseliten. Du och din skidglädje är ett sådant fint föredöme för alla unga som vill följa dig i spåren. TSLK-redaktionen ser fram emot att följa din resa nästa säsong. Lycka till med de kommande SM-tävlingarna!

 

Text: Camilla Werngren
Bilder från Hilmas instagram