Årgång 2006 redo för skidgymnasium

  • 10 aug 2022

Att ett antal åkare väljer att ta sin skidåkning vidare efter ungdomsåren har blivit tradition i Täby Slalomklubb. Numera finns alternativ för den som vill fortsätta i klubbens regi på hemmaplan även som junior, men för de allra flesta är det skidgymnasium som hägrar. Säg hej till Baltzar, Hampus, Jacquline, Matilda, Nova, Rasmus, Tindra, Valter och Viggo – TSLKs rekordstora trupp som nu laddar för fyra spännande gymnasieår. 

Undertecknad har intervjuat och skrivit artiklar om Täbys blivande skidgymnasieungdomar de senaste sju åren och när det plötsligt är ”mina” åkare som närmar sig det hägrande mål som skidgymnasiet utgör känns allt extra kul, extra spännande och ärligt talat lite känslosamt. Borta är U8:orna som slog världsrekord på Mickelinas skogsväg, U10:orna som byggde egna hopp mellan husen i Ramis och U12:orna som ilsket och ibland gråtande försvann in i skogen efter misslyckade LVC-kval. Nu möter jag istället nio stycken ungdomar som tagit sig igenom den nervkittlande, stundtals pressande och oftast roliga antagningsprocessen med flaggan i topp och är redo för nästa steg mot vuxenlivet.

 

Nytt för i år – skidgymnasium på hemmaplan

I år blir det premiär för alpin skidåkning på Stockholms Idrottsgymnasium och bland pionjärerna finns inte mindre än fyra TSLK-åkare i form av Matilda Aldin, Nova Werngren, Tindra Hedgårdh och Valter Lindbom. Stockholms Alpina Skidgymnasium har mött stort intresse inför denna första säsong, där en av fördelarna givetvis är att kunna bo på hemmaplan.   

”Vi vet inte så jättemycket om hur det här kommer bli än, vi har pratat med elever som går på idrottsgymnasiet fast i andra sporter för att få en uppfattning. Och en del med de som varit med och startat upp. Allt är inte klart och vi kommer kunna vara med och forma utbildningen, vilket känns jättekul och spännande”, berättar Matilda.

Antagningsprocessen till skidgymnasium är gemensam, oavsett var i landet man söker, och vägen fram till ett antagningsbesked är lång.

”Först ska man skicka in en ansökan där man anger sina skidmeriter och berättar om sin bakgrund. Sen ska vill fick man svara på väldigt många frågor och en del var svåra tyckte jag. Be en vän beskriva dig till exempel. Eller vad tycker de om att du söker skidgymnasium. Svårt att få några svar från dem. Men jag valde Stockholm i första hand och är jätteglad för att jag blev antagen. Det här kommer bli bra”, säger Nova.

Två av våra åkare går in i den nya säsongen med skador, alltid trist men tyvärr en del av skidåkarvardagen. Ibland händer olyckor, Valter råkade ut för en jobbig axelskada redan under försäsongen och Tindra bröt benet under en av årets sista tävlingar.

”Höstlovslägret i Zermatt var en höjdpunkt, efter det blev det inte en jättekul säsong för mig. Jag har kunnat gymma en del och behöver köra rehab fram till september ungefär. Så jag får en senare start på nya säsongen. Jag kommer såklart ligga efter de andra, mitt fokus blir att komma ikapp dem det här första året”, säger Valter.

”Jag var inställd på att jag skulle flytta norrut, men så bröt jag benet och ett tag fanns det även en oro för att korsbandet var av. Jag var så ledsen, var nära att bara ge upp. Det kändes inte som en bra idé att flytta iväg med en skada, att bo hemma och ha nära till Sophiahemmet för rehab kommer vara bättre för mig så vi fick tänka om. Nu är det fullt fokus på rehab och jag hoppas kunna stå på skidor i augusti”, säger Tindra

 

Viggo är vår näste man i Malung

Riksidrottsgymnasiet i Malung har tagit emot några av klubbens absolut duktigaste åkare de senaste åren och nu står Viggo Starrost näst på tur. Efter en kanonfin säsong med en tredjeplats i GS i tävlingen Only16, en fjärde plats i GS och en sjätteplats i Super-G vid USM i Åre samt tre USM-medaljer i lagtävlingarna fick Viggo samtalet som många drömmer om.

”Emil, som är tränare i Malung, ringde mig. Det var på rasten mellan två lektioner och jag hade bara fem minuter, det var riktig tur. Och det var dagen efter vi kommit hem från USM så jag behövde inte gå och vänta. Det kändes verkligen jättebra”, berättar Viggo.

”Jag ser framemot att få träna mycket och utveckla min skidåkning och upplägget verkar väldigt bra i Malung. Vi tränar mycket i Sälen och Kläppen när vi är på hemmaplan”, säger Viggo.


Några av våra kommande skidgymnasister på klubbens avslutning i maj: Valter, Nova, Baltzar, Viggo och Matilda.

 

Jacquline, Hampus och Rasmus tar sikte mot Tärnaby

Att vara skidåkare i Tärnaby är speciellt, inte bara för att en ort med knappt 500 invånare står för 131 av Sveriges cirka 200 segrar i världscupen utan också för att det finns snö utanför husknuten större delen av skolåret. Till hösten flyttar Hampus Berg Lundgren, Jacquline Öqvist och Rasmus Dahlgren in i Ingmarsgården i byn där ingenting ligger mer än fem minuter bort.   

”Skidåkningen har varit min motivation för att gå i skolan, jag har haft skidgymnasiet som mål hela tiden. Så när de ringde var det helt fantastiskt. Jag var med Tindra då och vi började storgråta båda två, det var hur skönt som helst, en helt obeskrivlig känsla. Tärnaby har nog det finaste landskapet jag har sett, så underbar stämning och det fanns snö kvar där nu i maj, så härligt”, säger Jacquline

Även Rasmus beskriver antagningsprocessen och känslan av att bli antagen som speciell.

”Jag var i Ramundberget när jag blev antagen, på skolresa. De ringde från Tärnaby och berättade att de ville att jag skulle komma dit. Jag fick veta tidigt och det var skönt. Tärnaby kommer bli superbra, det är så bra miljö där”, säger Rasmus.

”Gymnasiehelgen var jättenervös, man åkte med många man inte kände sen innan och det var jobbigt. Men när vi kom till fysen och vi inledde med beep-test, som jag brukar vara bra på, kändes det bättre. Sen var det bara att köra på. Det var lugnare på det stora skolningslägret, då var det fler där och man hade redan gjort det en gång”, berättar Rasmus.

”Samtalet från Tärnaby var helt klart säsongens höjdpunkt för mig. Det finns så många duktiga 06:or och Tärnaby passar verkligen mig jättebra. Jag tror det kommer bli superkul och jag tror jag kommer att utveckla min skidåkning enormt mycket. Målet med skidåkningen är landslaget, men framförallt att ha riktigt roligt med vänner”, säger Hampus.

 

Baltzar satsar på 10K Alpine

Baltzar Larsson började träna skidor först i U12 och har tack vare sin envishet, goda fysik och (stundtals) avsaknad av självbevarelsedrift åkt ikapp sina jämnåriga kompisar. Antagningsprocessen väcker blandade känslor, en lång säsong med många annorlunda upplevelser där skolningslägret i Björnrike utmärker sig.

”Alla från gymnasierna stod där med anteckningsblock, kameror och tittade på allt man gjorde. Det var både nervöst och inte. Man kände att man verkligen behövde visa sig, vem man är och vad man kan. Det var väldigt speciellt”, säger Baltzar.

10K Alpine är ett privat alternativ där eleverna går gymnasiet på distans via Hermods Distansgymnasium och kan därmed sköta studier hemifrån eller från den ort där man förnärvarande är på läger. I Sverige ligger hemmaplan i Funäsdalen men en hel del skidåkning utomlands finns i planen för Baltzar de kommande åren.

”Jag har redan fått mitt schema och vi kommer ha 144 lägerdagar den kommande säsongen, mycket i Funäsdalen såklart men vi kommer även åka utomlands. Direkt efter skolavslutningen var vi två veckor till Fonna i Norge och nu i augusti ska jag vara en hel månad i Österrike. Jag tror att upplägget med att bo hemma varvat med resor och plugga på distans kommer funka jättebra för mig”, säger Baltzar.

 

Åkarnas bästa minnen från säsongen:

Baltzar: Att hänga med alla kompisar

Hampus: När de ringde från Tärnaby och berättade att jag blivit antagen

Jacquline: Försäsongen med sammanhållningen på alla läger. Och USM-kvalet i Björnrike där det gick väldigt bra för mig.

Matilda: Fartträningarna i Funäs på förlängda familjelägret och i Åre under USM

Nova: Fartträningen i Björnrike som Fjällgymnasiet i Svenstavik arrangerade

Rasmus: Att jag hade mest poäng på fystesterna som vi gjorde med TSLK

Tindra: Sammanhållningen i U16 med 07:orna och USM-veckan i Åre där vi fick umgås med åkare från andra regioner

Valter: Höstlovslägret i Zermatt

Viggo: Att få köra super-G i störtloppet i Åre

Säsongen 2022/2023 har just börjat och därmed fyra intensiva år för det här gänget. Vi som står vid sidan av och hejar är som alltid galet imponerade och stolta över modet, drivet och glädjen till skidåkningen som våra ungdomar visar alla delar av året. Stort lycka till med era nya äventyr!


Vid tangentbordet
Annika Billberg, U16-mamma som laddar för kommande antagningsprocess