Ett år i TSLK - träning, tävling, gemenskap

Oavsett när du väljer att bli medlem i TSLK så har vi något att erbjuda. Ungefär så här ser ett verksamhetsår i klubben ut:
 

Träning - på snö och på barmark, hemma och borta

Klubben erbjuder både träning på snö och så kallad barmarksträning. På hösten, under den så kallade försäsongen, bedriver vi fysträning både utomhus och inomhus. Vi tränar koordination, rörlighet, balans, kondition och styrka för att vara väl förberedda när skidsäsongen börjar. Under hösten tränar vi utomhus så länge det går och övergår sedan till träning inomhus i någon idrottshall i Täby. Tillgången till idrottshall styr val av dag och tid för de olika grupperna. 

I januari börjar vår snöträning i Väsjöbacken i Sollentuna där träningen sker två kvällar i veckan (måndagar och onsdagar) för de flesta grupper. När backen stänger för säsongen så övergår vi till fysträning utomhus.

På försäsongen arrangerar vi också ett antal träningsläger på snö bland annat läger i Alperna under höstlovslägret och ett par förlängda helgläger i svenska fjällen i november och december. Det så kallade familjelägret är för många det första lägret man deltar i. På det är alla välkomna, skidåkare såväl som icke skidåkare, syskon och föräldrar. Det är ett bra sätt för nya åkare att skaffa sig kompisar och för hela familjen att komma in i TSLK-familjen. Mer om hur ett Familjeläger går till kan du läsa här.

De krav vi har för att vara med och träna med oss är att deltagarna ska vilja vara del av en aktiv mål- och tävlingsinriktad träning inriktad mot alpin tävlingsåkning. Vi förutsätter att våra deltagare har de grundkunskaper som krävs för att kunna delta i och tillgodogöra sig vår träning. Med det menar vi att vi inte bedriver skidskoleverksamhet. Om barnet inte har de grunder som krävs eller vilja och ambition att delta i träning inriktad mot alpin tävlingsåkning hänvisar vi till vanlig skidskola. Vi ser också väldigt positivt på att man som förälder engagerar sig i klubbverksamheten och bidrar med det man kan. Det skapar en härlig gemenskap!

Om du har frågor kring träningsgrupperna hänvisar vi till lagledare för respektive grupp

Barnen och ungdomarna är indelade i grupperna U6/U8, U10, U12, U14, U16 samt juniorer. I klubben har vi också gruppen masters för äldre som vill träna och tävla. 

U6/U8: 6-8 år
U10: 9‐10 år
U12: 11‐12 år
U14: 13‐14 år
U16: 15‐16 år
Juniorer: 17 och uppåt
Masters: 30 år och uppåt

 

Tävling

I november startar tävlingssäsongen för våra lite äldre åkare, juniorerna. För övriga grupper startar tävlingssäsongen i januari. Tävlingarna hålls både i Storstockholm, och för de lite äldre barnen, även på andra orter i Sverige. Klubben har inget krav på att deltagarna ska starta i alla tävlingar, däremot ser vi gärna att man provar på att tävla någon gång under sin första säsong för att kommande säsonger vara mer aktiv i tävlandet.

Inom alpin skidåkning kan man tävla i grenarna Slalom (SL), Storslalom (GS), Super G (SG), Störtlopp (DH).  

Alpina skidsverige är uppdelat i ett antal regioner, där man tävlar inom sin region upp till juniornivå. Det anordnas också ett antal nationella tävlingar där alla har möjlighet att delta. Tävlingar med tidtagning arrangeras från U10. Från U14 finns möjlighet att tävla i fartgrenen Super-G och från U16 i Störtlopp.

Läs mer om hur tävlingar går till i Skidförbundets Alpina Tävlingsregler: Regler - Alpint - Svenska Skidförbundet (skidor.com)

 

Skidbytardagen

I november varje år anordnar Täby slalomklubb Skidbytardagen, som precis som namnet antyder är en dag då man kan köpa och sälja skidutrustning. Klubben startade Skidbytardagen för över 40 år sedan för att göra skidåkning möjlig för flera. Den har sedan dess vuxit från år till år. Sedan några år tillbaka håller vi till i Täby RacketCenters rymliga lokaler. Skidbytardagen gör det möjligt att uppdatera sin skidutrustning utan att köpa allt nytt. Det är en viktig inkomstkälla för klubben men också ett trevligt tillfälle att lära känna andra medlemmar. Vi är runt 100 personer som tillsammans genomför dagen med allt från planering och marknadsföring, rådgivning kring val av skidor, slipning av skidor, kassa, utställning och nedplockning.

 

Gemenskap & värderingar

Att vara ung och träna alpin skidåkning förutsätter att man får stöd från sina föräldrar. Det är en hel del utrustning som ska med till träningen och backen ligger ofta en bit hemifrån. Det är därför vanligt att även föräldrar hänger med varandra under träningspassen och på lägren. Det skapar en god sammanhållning när inte bara barnen utan även föräldrarna blir engagerade.

"Hjälp, jag kan inget om skidåkning", tänker säkert någon förälder. Inga problem! Tränarna tar hand om barnen. Men om du som förälder hjälper till som ”käppis” under något träningspass så kommer du förutom att du hjälper till så att träningen blir mer effektiv och säker även se träningen på nära håll, lära dig mycket och säkert utveckla din egen skidåkning.

Barnens och ungdomarnas bästa ska alltid komma i första rummet. Vi har som måtto att alla ska ha roligt, kunna utvecklas och att vi stöttar varandra. Vi är schyssta mot varandra och hjälps åt så att träningar och tävlingar kan genomföras på ett säkert och roligt sätt. Vi hejar lika mycket på andra barn som på vårt eget. För även om alpin skidåkning är en individuell sport så är vi ett team som utvecklas tillsammans.

Klubbens mål är att grundutbilda idrottare och utveckla barn och ungdomar till ansvarstagande, hälsosamma och positiva individer. Våra värdeord är glädje, kamratskap, utveckling och trygghetSkid- & träningsglädje ska genomsyra vår verksamhet. Alla medlemmar ska känna att de är en del av en gemenskap som skapar klubbkänsla. Alla medlemmar ska kunna utvecklas från sin nivå och som klubb strävar vi mot att kontinuerligt utvecklas gällande träning, tävling och organisation. Vi ska ha ett tydligt och inkluderande ledarskap och väl fungerande organisation. Alla medlemmar är, och representerar, klubben.

Vad varje deltagare vill få ut med sin träning och sitt tävlande är individuellt. Och vår vision Tillsammans tar vi oss till toppen! ska förstås ur det perspektivet. Vad som är toppen är olika för olika personer. Det vi har gemensamt är att vi vill ta oss upp till toppen för att få slingra oss ner i pisten.

 

Säsongsavslutning

I maj brukar vi anordna en avslutning för samtliga medlemmar i klubben. Det är ett tillfälle för både åkare och föräldrar att återknyta kontakten efter en vanligtvis hektisk tränings- och tävlingssäsong. På avslutningen uppmärksammas både åkare som lyckats särskilt väl under säsongen och åkare som utvecklats väl och starkt bidragit till klubbsammanhållningen.