Familjelägret - så funkar det

I mitten av december varje år går TSLKs populära familjeläger av stapeln. För er som inte varit med tidigare eller vill ha en uppfriskning, kommer här lite information om hur familjelägret fungerar.

Lägret är det största som klubben anordnar. Det äger rum när det är som mörkast på året och mitt i stressen inför jul. Barn och ungdomar i samtliga åldersgrupper är välkomna att delta, precis som övriga familjemedlemmar. Tillsammans brukar vi vara mellan 350 och drygt 400 personer som intar en skidort i fjällvärlden.

– Alla är välkomna, skidåkare såväl som icke skidåkare, syskon, föräldrar – ja, till och med hunden är välkommen, säger Mats Ekberg som är lägerarrangör för klubben.

Varför familjeläger
Syftet med lägret, förutom att få massa härlig skidåkning, är att träffa och lära känna andra familjer i klubben, att främja gemenskapen, att få tid att knyta nya kontakter och att lära sig mer om hur verksamheten fungerar. Du får på ett naturligt sätt ett ansikte på tränare, lagledare och barnens skidkompisar, vilket underlättar för både små och stora när vi sedan kör igång skidåkningen på hemmaplan.

Många ska inhysas
Då vi är så många så är det inte många anläggningar som klarar av att inhysa oss alla. Under många år har vi varit i Ramundberget, men familjelägret 2021 kommer att arrangeras i Hamra. Vi kommer bo på olika sätt, ibland delar två familjer på en stuga. Många har hittat nya vänner på detta sätt. Det är först till kvarn som gäller och när bokningen öppnar brukar det bli rusning till de mest attraktiva boendena.

 

Mycket träning
För er som är nya i klubben blir familjelägret en kickstart av säsongen. De yngsta barnen får träna nästan lika mycket under de här tre dagarna, som på hela säsongen i Väsjöbacken. Med tre träningspass om dagen hinner barnen och ungdomarna få många svängar i benen. 

3

Hur mycket man behöver luta in?

Gemenskap och umgänge
Barn och ungdomar äter middag gruppvis med olika starttider i en av restaurangerna nära backen, medan föräldrarna äter i hotellets restaurang. När barnen är klara brukar det vara videogenomgång eller andra aktiviteter. Det finns vuxna som tar hand om de mindre barnen så att föräldrarna ska kunna äta i lugn och ro. Ett populärt inslag är att hänga i hotellets mysiga källare och lära känna varandra även utanför backen. 

En eftermiddag brukar det vara parallellslalom. Då får åkarna utmana vem de vill i just parallellslalom. Det brukar bli föräldrar eller syskon, eller en gruppkompis. Här får föräldrar vara beredda på att bli slagna eller rent av utklassade. För få föräldrar slår sina 10-åringar (eller äldre) när det kommer till banåkning :-).

Trots namnet FAMILJELÄGER är det inte den egna familjen som är i fokus, utan att komma in i TSLK-familjen. Fokus ligger såklart även på träningen. Ni som är nya i klubben har säkert frågor till tränare, lagledare och till dem som varit med lite längre och har under lägret ett ypperligt tillfälle att ställa dessa. Det brukar också anordnas olika kringaktiviteter, som exempelvis ploga-banankurs eller snowqueen-träning för alla mammor som vill lära sig att köra bana (eller bara ha kul i backen med andra mammor).

Alla föräldrar hjälper till
"Hjälp, jag kan inget om skidåkning", tänker säkert någon. Inga problem! Tränarna tar hand om barnen men du kan också vara värdefull under träningen eller vid andra tillfällen. Genom det här lägret får ni föräldrar tillfälle att se hur träningen bedrivs på nära håll. Vad som behöver göras när man till exempel sätter en bana och vad ni kan hjälpa till med. Passa också gärna på att fråga tränare och andra föräldrar om tips på utrustning och hur man bör ta hand om den. 

Utöver detta så schemaläggs alla vuxna på olika uppgifter, Det kan handla om att vara "käppis", eller käppförälder, vilket innebär att man hjälper tränarna med allt från att ploga banor till att följa med en U8 till toaletten och sedan tillbaka till gruppen. Det kan också handla om att vara lunch- eller middagsvärd och ansvara för att bord dukas till åkarna så att matpasset sker smidigt.

Första gången man är med på Familjelägret brukar man känna att det är svårt att hålla koll på alla olika exceldokument med olika tider och uppgifter - när U8:orna ska samlas och var, när ska de äta lunch, var de ska hämtas, när ska jag äta, var jag ska vara som käppis osv... Ibland krockar det och man borde vara på två platser samtidigt. Men det löser sig alltid. Vi är alla där för att våra barn ska få fantastisk träning och en härlig upplevelse, så vi hjälps åt. Om du tar med mitt barn, så hjälper jag dig med matpasset...

Familjelägret en självklar tradition
För många av oss har Familjelägret blivit lika självklart som sillen på julbordet. När man sätter sig i  bussen eller bilen på torsdagseftermiddagen och har 50 mil i mörker varav många på isiga vägar där en eller flera renar kan dyka upp, så lämnar man vardagsmåstena och julstressen hemma. Man vet att man kommer fram till en annan värld, en gnistrande vit värld där både barn, ungdomar och vuxna trivs och samlas kring glädjen med skidåkning.  

1

Parallellslalom.

 

Så här kan en dag på familjelägret se ut:

Frukost 

Träningspass förmiddag

Lunch

Träning eftermiddag

Mellis 

Träningspass/Parallellslalom

Middag barn/ungdomar/vuxna

Aktiviteter eller videogenomgång

Läggdags kl 21.00

 

Vid receptionen finns det anslaget aktuella tider för vad som gäller för just din grupp.