Skolstart i Torsby och Sveg

  • 23 aug 2021

Sensommarkvällarna är fortfarande ljumma, ljuset finns kvar om än inte fullt så länge som för någon månad sen och många av oss kan fortfarande förtränga att hösten är i antågande i ytterligare några veckor. Men för tre av våra duktiga nyblivna juniorer finns knappast något att blunda för. Nu börjar nämligen ett av livets riktigt stora äventyr. Säg hej till Arthur, Hampus och Mia – TSLKs nya kull skidgymnasister.

Sedan ett antal år tillbaka har TSLK lyckats mycket väl med att fostra duktiga åkare inom ramen för klubbens verksamhet. Det märks inte minst genom de U16-åkare som väljer att ta sin skidsatsning vidare till skidgymnasium. I år är det Arthur Månsson och Hampus Eklund, som båda börjar i Torsby, och Mia Huss som styr flyttlasset mot Sveg. Självklart passade webredaktionen på att få en pratstund med denna trio inför skolstarten.

”Jag tror att det kommer bli väldigt kul och spännande med mycket skidåkning och fys, men också väldigt mycket ansvar som krävs av en själv. Jag valde just Torsby eftersom jag har hört att det är väldigt bra tränare där och många dagar på snö. Jag har också hört att det är en väldigt bra skola med bra lärare”, säger Hampus.

”Att börja skidgymnasiet ska bli väldigt kul och jag ser fram emot att åka massor av skidor. Jag valde Sveg eftersom tränarna är bra, eleverna som går verkar ha en bra sammanhållning och det finns en skidbacke väldigt nära skolan. För mig var det viktigt med en bra skola och bra tränare”, säger Mia.

”Jag är taggad på att börja skidgymnasium och känner mig redo att bli FIS-åkare. Jag tror också att Torsby kommer hjälpa mig att bli en bättre skidåkare, samt bidra med bra sparring. Jag vet att åkarna från Torsby trivs väldigt bra och jag är övertygad om att det kommer fungera super. För mig är det viktigt att bo i en omgivning jag trivs i med andra åkare som kan pusha mig och sen är det ett plus i kanten att Norge är nära”, säger Arthur.

Andra året i U16 är såklart en viktig säsong om man har siktet inställt på att fortsätta sin satsning som junior. Att se tillbaka på just den här säsongen är speciellt givet pandemirestriktioner och färre möjligheter att tävla.

”Min säsong var väldigt bra och rolig trots pandemin. De flesta läger och tävlingar blev av. Ett av mina bästa minnen var nog fartlägret, då vi fick köra väldigt mycket fart vilket man inte gör särskilt ofta. Synd bara att inte USM-finalen blev av”, säger Hampus 

”Mitt bästa minne från årets säsong var nog att få vinna störtloppet i Funäsdalen eftersom det inte är en gren jag är så bekväm med. Annars har detta inte varit en av mina bästa säsonger, speciellt eftersom större delen av min försäsongsträning brukar vara i Norge som var stängt i år. Tycker fortfarande säsongen har varit rolig, även fast det har gått upp och ner. En höjdare var att få spöa Staffan (Lundberg, redaktionens anmärkning) i Ekeröbacken”, säger Arthur med ett skratt.

Jag har haft en rolig säsong trots pandemin och mitt bästa minne är från Funäs Winter Opening i Funäsdalen,” berättar Mia.

En normal säsong är skolningslägren en viktig del i ansökningsprocessen till skidgymnasierna. Då träffas åkare från hela Sverige och representanter från gymnasierna finns på plats för att berätta om skolorna. Upplevelsen kring årets corona-anpassade version av uttagningarna till i år skiljer sig lite åt.

”Den största skillnaden i år jämfört med tidigare år var att skolningslägren inte blev av, istället åkte vi på läger med det gymnasiet som vi valt på första plats”, säger Mia.

”Det blev såklart ett speciellt år och jag tror inte att det underlättade för oss stockholmare som inte fick besöka skidgymnasierna i förväg. Jag personligen kände att jag gick in i min ansökan ganska blind och hoppades att jag gjorde rätt beslut bara”, säger Arthur.

”Uttagningen var lite annorlunda i år. Vanligtvis brukar man åka till skolorna eller träffa tränarna, men i år skedde allt digitalt. Alltifrån en rundtur på skolan till intervju med tränarna skedde via datorn”, säger Hampus.

Att börja skola på annan ort ställer också krav på att klara av att ta det stora steget från hemmet och familjen till att bo själv, med allt vad det innebär med matlagning, städning och tvätt. Alla tre flyttar in i egna lägenheter och får alltså ingen markservice från skolan.

Jag tror att det kommer vara lite jobbigt i början och kännas som om man knappt hinner med allt. Men jag tror att man kommer komma in i det efter ett tag”, säger Hampus.

”Jag känner mig lite spänd över att flytta hemifrån vid så ung ålder, men jag tror att det kommer leda till att jag blir mer mogen med tiden. Det där med städning och matlagning får jag bara ta ett steg i taget”, säger Arthur. 

Men skidutrustningen då?

”Jag tycker att jag är ganska bra på att fixa min egen utrustning men jag ser såklart fram emot att lära mig mer och bli bättre”, säger Mia.

”Jag skulle säga att jag är stadig på att preppa skidor, det svåra för mig blir bara att göra det också. Men pappa är ju bara ett par timmar bort så han kan nog hjälpa till lite på traven”, konstaterar Arthur.

”Jag har fixat min utrustning lite grann innan, speciellt inför träning. Men behöver öva mera”, säger Hampus.

Tankarna om framtiden och målsättningen med skidåkningen?

”Målet med min skidkarriär är att bli bäst. Jag ska använda mina fyra år på skidgymnasiet och träna för att just bli det. Sen så kommer jag såklart vara noggrann med mina studier vid sidan om utifall att min original-plan fallerar”, säger Arthur

”Mitt mål med skidgymnasiet är att nå min fulla potential inom skidåkning, men också att ha kul och lära mig mycket”, berättar Hampus.

”Mitt mål med skidgymnasiet är att utvecklas som skidåkare och ha kul”, avslutar Mia.

Ett stort och varmt lycka till önskar vi Arthur, Hampus och Mia!

 

Vid tangentbordet,
Annika Billberg