Aktivt träningsläger i Zermatt

  • 7 nov 2021

Vad binder medlemmarna i Täby slalomklubb samman förutom glädjen i att åka skidor? Efter årets träningsläger i Zermatt verkar det som att det även är förundran inför naturens krafter, glädjen i att göra saker tillsammans och förmågan i att planera om.

Under höstlovet åkte 50-talet tränande barn och ungdomar och nästan lika många föräldrar och syskon till  Zermatt i Schweiziska alperna på träningsläger. Lägret är uppstarten på säsongen för många och ett fantastiskt tillfälle att friåka och träna bana i långa vida backar.

Skidåkningen sker på Matterhorn-glaciären på 2800-3883 meters höjd över havet. Vidsträckta is- och snöklädda ytor vid foten av Matterhornberget med hänförd utsikt ner mot schweiziska Zermatt och italienska Cervina.

Matterhorn, "Tobleroneberget" 4478 möh, ser olika ut varje dag.

Under veckan fick vi testa på skidåkning i alla former, i både kraftigt snöfall och strålande sol, i nypistade backar och i pudersnö. Våra aktiva åkare fick verkligen chansen att träna på olika övningar, med långa breda svängar i pisten och korta snabba i lössnön. Det blev många träningstimmar och många kilometrar i benen.

Några dagar satte dock naturens krafter stopp för skidåkning på toppen då kraftiga vindbyar och kraftigt snöfall gjorde att glaciären var stängd för skidåkning. Då är det tur att Zermatt har så mycket mer att erbjuda än bara skidåkning. Och att klubben har så kreativa tränare och ledare som snabbt kan hitta på alternativa planer.

U8 till U12 ute på äventyr i det magiska landskapet. 

Många valde att vandra längs bergssidorna, över vattenfall och gängliga broar. Grupperna hade också olika fys-pass där fotbollsmatchen med aktiva i alla åldrar var underhållande att se. Några U16 testade på att cykla mountainbike i bergen och några tappra 12-13-åringar, med tränare och ledare testade på via ferrata – ett mellanting mellan att vandra i bergen och riktig bergsklättring. För oss föräldrar som lätt skräckslagna bevittnade det hela nerifrån byn verkade Zermatts version vara mer av det senare, med lodrätta bergsväggar som skulle bestigas.

Bergen runt Zermatt har mer än skidåkning att erbjuda. Här testar några U14 via ferrata.

En dag genomfördes också en poängjakt där olika grupper med åkare från samtliga åldersgrupper tillsammans skulle lyckas med olika mer eller mindre omöjliga uppdrag – en aktivitet som genererade många skratt.

En annan av veckans höjdpunkter var förstås den numer traditionella spökvandringen som U16-gruppen arrangerar för de yngre åkarna. Årets upplaga var enligt flera barn ”lagom läskig” även om några såg lite skakiga ut innan den tröstande godispåsen på slutet.

U16-åkarna gjorde byn osäker under årets upplaga av Späkrundan, men var inte lika läskiga i backen.

Tack alla tränare, ledare, barn, ungdomar och föräldrar för ännu ett fantastiskt läger. Och till Mats Ekberg på Konfido som ännu en gång sytt ihop allt på ett lysande sätt för att göra resan så smidig som möjlig för oss alla.